lauantai 28. tammikuuta 2012

Tokopäivitystä

Kukahan tuota minun junnua kouluttaa salaa? Sen oppimistahti tähän koulutukseen nähden on nimittäin aika hurja. Ollaan tämä viikko treenattu aika reippaanlaisesti, lähinnä tokoiltu mutta otettu myös pikkusen agilityn tekniikkatreeniä. Tokossa ollaan keskitytty avoimen liikkeisiin, ja ollaan harjoteltu vähän voittajaluokkaakin. Nuutti on ollut koko viikon tosi kiva, on tehnyt innolla ja ollu täysillä mukana. Turhan paineistuvaa sorttia se vaan on, joten oma ääni pitää pitää treenien ajan pari oktaavia korkeammalla mitä normisti. Mutta meilläpä alkaisi olla kohta avoimen liikkeet kasassa, pari liikettä kyllä tarvii vielä enemmän töitä, muut hiukkasen vähemmän.

Paikallamakuu näkösuojassa: Vaatii työtä, koira on alkanut pariin otteeseen piippaamaan kun menen piiloon, ja nousee pienestäkin häiriöstä. Nyt sitten ollaan lähdetty tätä korjaamaan lyhyemmillä piilossaolojaksoilla, eli käyn palkkaamassa melko useasti.
Seuraaminen: Ei ongelmaa treeneissä, kisoissa sitten eri juttu. Treeneissä seuraa tosi hienosti, pitää kohtuu hyvin kontakaktin vaikka se välillä putoaa, seuraa hyvässä paikassa ja myös voittajaluokan askeleet sivulle ja taakse onnistuu ilman ongelmaa. Palkattomuus on tässä ongelma.
Liikkeestä jäävät: Molemmat on ihan hyviä, seisomasta se vaan saattaa yrittää kääntyä kun kävelen ohi. Ei kuitenkaan mitään mitä ei pienellä hienosäännöllä saisi pois.
Luoksetulo: Aikalailla mahtava. Vauhti on hyvä ja pysähtyy heti. Muutaman toiston jälkeen alkaa vaan ennakoida pysähdystä, joten läpijuoksujakin pitää ottaa.
Nouto: Meidän ongelmaliike. Tuli ilmeisesti syksymmällä paineistettua koira pilalle, nyt noutaminen on sille aika vastenmielistä puuhaa. Nuutti tietää tasan miten liike suoritetaan, joten nyt vaan koitetaan tehdä noudosta maailman kivintä.
Kaukot: Avoimessa luokassa han hyvät, mutta liikerata s-m on huono, koira hiissautuu eteenpäin. Nyt sitten lähdetään opettamaan maahanmeno seisomisesta kokonaan uusiksi uudella käskysanalla.
Hyppy: Ei ongelmia. Pitää vaan hioa enemmän paluuhyppyä, ettei kierrä estettä aivan sama kuinka huonosti ja vinoon jää toiselle puolelle.
Voittajaluokasta ruutua ollaan treenattu vähäsen viimeaikoina. Nuutti kyllä juoksee innoissaan ruutuun, jossa joko on tai ei ole namialustaa ja/tai apupalkkaajaa. Muuten ei ongelmaa, mutta ruudusta pois kutsuminen ilmeisesti vakuutti koiran siitä, ettei siellä saa olla, ja pian sitten koira ei juossut ruutuun enää ollenkaan. Onneksi asia korjaantui nopeasti, mutta tästä lähtien pitää muistaa imuttaa namilla piski pois ruudusta.
Tunnarissa meillä on siitä puolesta hassu ongelma, että sillon kun kapulat on rivissä Nuutti löytää oikean, mutta ringistä ei. Nyt ei kyllä uskalleta tunnaria treenata kun nouto on surkeaa, ettei mene tämäkin liike pilalle.
Eikä meillä onneksi ole kiirekään. Metallinouto saman syyn takia tauolla.

Ongelma-alueena meillä tokossa ei oikeastaa ole mikään liike, vaan ohjaaja, jonka pitäisi muistaa että koira on niin pehmeä, että sen maailman pitäisi koostua hattarasta, kukkasista ja sateenkaarista. Pitää vaan yrittää itse olla niin kamalan kiva ja mielenkiintoinen siellä kehässä, että Nuuttia ei vaan kiinnosta muu, ettei sitä tarvitse komentaa. Lisäksi ohjaajan pitää muistaa, ettei paineistamisella tämän koiran kanssa pääse mihinkään, vaan koko homma on meille molemmille leikkiä. Tokoliikkeiden väliin kehässä täysin tarpeettomia temppuja, mistä Nuutti tykkää. Jollei sillä koiralla ole kehässä oikeasti kivaa, niin koko hommasta ei tule mitään, esimerkkinä viime koe.

Toisena ongelmana meillä on palkkaamattomuus. Onneksi se on asia, mitä voi treenata. Tähän kiinnitetään reilusti huomiota, koska kisoihin ei enää mennä ennen kuin asia on kunnossa.

Kolmas ongelma on häiriöt, varsinkin lasten muodossa. Nuuttihan on varma, että kaikki näköpiirissä olevat lapset yrittävät syödä pienen koira-paran. Tämä onkin sitten huomattavasti vaikeampi juttu treenata. Toinen häiriö on miehet tuomarina, lähinnä nyt kehään tulon kannalta. Viime kokeessa Nuutti haukkui lähes koko ajan tuomaria kehässäkin, joten miestuomareilla meitä ei luultavasti nähdä ihan hetkeen.

Loppuviikko lomaillaan tokon kannalta melkeen kokonaan. Sen verta tehdään, että puolet ruuasta Nuu saa kaukojen liikeradoista ja toisen puolikkaan noudolla..

Nuutti on treenannut ihan pikkuisen myös agilityä, lähinnä tekniikkatreeniä. Eipä ole mitenkään kamalasti valittaimisen aihetta, paremmin meni mitä kuvittelin. Hyppytekniikkaa pitää kyllä treenata jos aiotaan lajissa kisata, etupäähän pitäisi saada vielä vähän lisää joustoa.

Wäinöstä ihan vaan sen verran, että herra on voinut vallan mainiosti. Lenkeillä poju kulkee mukana, ruuat tulee rentoutumisharjotuksista tai aktivointileluista, ja muuten sitten Wee on sängyn/sohvanvaltaajana. Onpa se tullut pari kertaa ulos leikkimään Nuutin ja Enya-silkin kanssakin, ja vauhtia vielä riittää. :) Kotona sitten pidetään Nuutille tiukkaa kuria, kun Nuutti haluaisi kivuta arvoasteikolla Wäinön ohi. Vielä ainakin Wäinön kaunis hymy palauttaa Nuutin omalle paikalleen.


1 kommentti: