sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Tämän viikon treenejä ja MyDogDNA-tulokset

Kisojen jälkeen ollaan treenattu aika kevyesti. Agilityä kertaalleen, samoin rally-tokoa, ja tokoa pari kertaa, eli Kertulle on myös jäänyt vapaapäiviä ihan mukavasti.

Viime sunnuntaina oli rally-tokotreenit. Tehtiin ratapätkiä ja aika paljon taas keskityttiin oikeaan puoleen. Haastetreeninä oli laitettu hyppy ja putki lähelle toisiaan, ja niiden edessä piti tehdä erilaisia täyskäännöksiä ilman, että koira menee hypylle tai putkeen. Varsinkin valkovuokko oli hitusen haastava tuossa hypyn edessä tehdä, koira oli lähteä hyvin nopeasti käsimerkistä hypylle.

Agilityssä oli tämmönen rata:


Pituus vaihdettiin hyppyyn, ettei koirat olisi pamahtaneet putkea päin. Kerttu meni lainaohjaajan kanssa ja sujuvalta menolta se näytti. Niisto 7. esteellä tuotti Kertulle vähän hankaluuksia. Pitää siis treenata sitä lisää.

Tokossa otettiin luoksarin pysäytystä ja zetaa. Pysäytys toimii, jos Kerttu lähtee rauhallisella laukalla kohti, mutta jos se tulee täysillä, niin en saa sitä pysähtymään. Kokeessa se on kuitenkin sen verran paiseessa, että se mielellään tulee äkkiä mun luo. Tähänkin siis paljon treeniä.

Zetassa tehtiin niin, että liikkuroituna aina käskyn kohdalla pyysin Kerttua tekemään rally-tokon pyörähdyksen. Kertun mielestä oli kivaa, ja seuraaminen parani heti. 

Perjantaina käytiin taas tokoa treenaamassa. Otettiin ensin seuraamista ensin. Ongelmana siis on poikittaminen. Ilmeisesti Kerttu kuitenkin häiriintyy vähän tuosta mun vasemman käden vammaamisesta, koska se tuijottaa sitä ja sen takia poikittaa. Liikkuroidessa on pahempi mitä ilman liikkuria. Jos laitan kädet selän taakse piiloon, niin seuraa kohtalaisen hyvin. Hidas käynti on huonoa. Ajateltiin lähteä tästä jatkamaan niin, että ikinä ei tule enää palkaa vasemmasta kädestä, ja pitää ottaa käyttöön joku palkkasana, ja vain palkkasanan jälkeen Kertulle karkki. Pitää seurauttaa sitä paljon ilman käsiä, että se muistaa miten seurataan. Pikkuhiljaa sitten otetaan kädet mukaan, kunhan seuraaminen alkaa onnistumaan.

Sitten tehtiin taas zetaa. Ensimmäisenä tein normaalin zetan ilman liikkurointia, sitten taas liikkuroituna niin, että joka käskyn kohdalla Kerttu sai tehdä pyörähdyksen. 

Sitten luoksetuloa. Liikkuroituna ei taaskaan onnistunut, ilman liikkurointia onnistui. Toisaalta vähän ollaan eteenpäin päästy, koska alkuvuodesta ei onnistunut ilmankaan liikkurointia. 

Viimeisenä ruutu. Eteenmeno oli tosi hyvä heti ekalla kerralla, mutta jostain syystä itse ruutu on alkanut olemaan huono. Kerttu jää liian eteen. Nyt tehdään jonkin aikaa ruutua niin, että siellä on kosketusalusta ihan takalaidassa. 




Tänään oli taas rally-tokotreenit. Aika kivasti on Kerttu oppinut toimimaan myös oikealla puolella. Tehtiin ratatreenit, MES-luokan rata jossa oli ihan kivasti haastetta. Oli sarjahypyn jälkeen liikkeestä seisominen, houkutuksen jälkeen liikkeestä maahanmeno niin, että linjaus oli vähän vaikeaa, molemmat oikeaan täyskäännöksen jälkeen 360 astetta vasemmalle, liikkeestä istuminen niin että koiran mukaan ottaminen oli niin, että putken suu oli suoraan edessä ynnä muuta mukavaa. Selvittiin kuitenkin mukavasti, pari uusintaa ja yksi ohjaajan moka (kun unohdin että pitääkö koiran istahtaa yhdellä kyltillä). Eiköhän se alkaisi Kerttu olla aika kisavalmis sinne voittaja-luokkaan, mutta en tiedä että millon me kisoihin lähdettäisiin. Jos me ei kesällä tokoa kisata, niin voitaisiin kisata vaikka rally-tokoa.

Kertultahan otettiin helmikuussa silmäpeilin yhteydessä MyDogDNA-näyte, ja joku aika sitten ne tuloksetkin tuli. Ehkä se tärkein asia mikä sieltä löytyi on se, että Kerttu on MDR1-kantaja. Tuon halusinkin testata, koska me lenkkeillään jonkun verran samoilla poluilla mitä hevosetkin. MDR1-kantaja on kuitenkin esim. ivermektiinille herkempi mitä terve koira, joten tietääpä pitää koiran lyhyellä remmillä. Muita testattavia sairauksia ei Kertulla ollut eikä Kerttu niitä edes kantanut, joten terve tyttö näiden osalta. :)

Värin osalta Kerttu on genotyyppiä 
Em/E (geneettisesti musta maski)
B/B tai B/bd (pohjaväri musta)
ky/ky (ilmentää A-lokuksen määrittämää väriä)
at/at (tan-merkit)
S/S (yksivärinen tai vain vähän valkoista)
h/h (ei harlekiini)
dup/dup (tan-merkkiväritys, mikäli A-lokukseltaan at/at tai at/a)
C/C (ei ole albiino)
M/m tai Mc/m (merle tai kryptinen merle)

Harmi sinänsä, että MyDogDNA ei pysty erottelemaan kryptistä merleä normimerlestä, koska mun mielestä olisi ollut tosi mielenkiintoista tietää että kumpi Kerttu on. Uskoisin kyllä Kertun olevan ihan normaali merle, koska pentuna siitä näki että merlehän tuo on. Nyt enää aikuisena sitä ei heti merleksi uskoisi (sitä luullaan monesti trikiksi bc:ksi...) mutta lyhyeen turkkiin ajeltuna sieltä taas löytää pari sinistä länttiä. 
Kertun tummempi kylki
Ja sinisempi kylki

Mun mielestä oli tosi jännä että Kertun S-lokus on genotyyppiä S/S, koska S/S-koirat on monesti yksivärisiä tai niissä on ihan pientä valkoista pilkkua. Kertussahan on ihan reilusti valkoista. Ilmeisesti Kertun valkoiset merkit aiheuttaa SINE insertion läheisyys MIFT-geeniin, jos olen asian oikein ymmärtänyt. Pitää joskus perehtyä asiaan vähän tarkemmin.

Turkin puolesta Kerttu on geneettisesti pitkäkarvainen, ei ilmennä partaisuutta ja on suorakarvainen.

Kertun kokomarkkerit näyttää tältä:





Ihan mielenkiintoinen testi siis. Saa nähdä että teetänkö shelteille tätä ikinä, mutta ainakin pennulle sitten joskus tulevaisuudessa.

Meillä on nyt viikolla ollut Kirppu useamman kerran hoidossa. Aluksi Kerttu vahti sitä tosi tarkkaan, ja oli tosi tarkkana siitä että mihin Kirppu sai mennä ja mitä Kirppu sai tutkia. Hammasrivistö tuli nopeasti esiin, jos Kirppu vähänkään väärään paikkaan oli menossa. Eilen kuitenkin Kerttu oli jo tottunut Kirpun läsnäoloon, ja Kirppukin sai olla vapaasti kämpässä. Lupaa ihan hyvää pentua ajatellen, että Kerttukin tottuu koirakavereihin myös täällä sen omassa kotona. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti