torstai 27. huhtikuuta 2017

Pentupäivitystä

Sunnuntaina käytiin tutustumassa uuteen perheenjäseneen. Perillä meitä odotteli 13 aussienpentua, yksi vähän vanhempi (9-viikkoinen) ja loput olivat 5-viikkoisia ja 5½-viikkoisia. Monta naskalihammasta oli siis nilkassa kiinni heti kun sisälle päästiin.

Pennut olivat jotenkin ihan erilaisia mitä Kertun pentue samassa iässä. Kerttu sisaruksineen oli ensinnäkin huomattavasti pienempiä, ja toiseksi rauhallisempia. Nämä jättiläislapset olivat melkoisia riiviöitä, yksikään ei ujostellut ja taistelutahto tuntui olevan kohdillaan jokaisella.

Suosikkeja sieltä löytyi pari kappaletta: bluemerle uros ja musta uros. Kumpikin olivat reippaita lapsia, ei kuitenkaan ihan riiviöimmästä päästä. Molemmat myös leikkivät tosi hyvin. Tämän pentueen molemmat merlet ovat äänekkäitä, mikä tietenkin kerrostaloasumista ajatellen on vähän vaikea, mutta toisaalta jos sieltä äänekäs merle meille muuttaa, niin tietääpä puuttua ääntelyyn heti.

Pari viikkoa pitäisi vielä odotella pentua saapuvaksi. Näillä näkymin pentu kotiutuu mahdollisesti 12.5. Ikää sillä silloin on vähän vajaa 8 viikkoa. Toki tuo kotiutuminen riippuu myös paljon työtilanteesta, jos siihen mennessä pystyn olemaan töissä, niin mulla olisi näillä näkymin se perjantai vapaa mutta viikonloppu töitä. Toisaalta, todennäköisesti rupean tekemään puolikasta (jos siis olen ollenkaan työkykyinen), ja silloin voisin saadakin tuon viikonlopun vapaaksi. Mutta viikon päästä tiedän taas enemmän kun olen käynyt lääkärillä.

Pennulle on vähän tavaraakin ostettu. Ostin pentupannan ja -hihnan ennen kuin olin pentuja edes nähnyt, mutta pennut tosiaan olivat jo niin isoja rötkäleitä että taitaa olla panta heti alkuun liian pieni. Pitää kaivaa shelttejen vanhoja pantoja esille, sieltä voisi löytyä pennulle sopiva. Ostin vähän vahvemman talutusvyön mitä tuo nykyinen on, että siinä voi sitten kuljettaa kahta koiraa. Vasemmassa kädessä kun ei se hihna edelleenkään pysy. Pentuaitaus on laitettu tilaukseen, kongi on odottamassa jo ja uudet ruokakupitkin on hankittuna. Pissa-alustoja löytyy myös, samoin kuin puhdistusaine. Pakastimessa on muutama pötkö Maukkaan penturuokaa. Enää ei taida puuttua kun kuivaruoka ja luita järsittäväksi. Järsittävää pitää ostaakin ihan reilusti, kun nämä tuntui olevan melkoisia termiittejä. Vakuutus on ottamatta, mutta sen suhteen olen vähän kahden vaiheilla että otanko ollenkaan. Toisaalta aussien pentu on just niin reikäpää, että voi satuttaa itsensä pahastikin. Toisaalta Kertun vakuutusta olen maksanut vuosia turhaan.

Nyt pitäisi taas oppia pitämään kuria ja järjestystä yllä. Kerttuhan on mennyt hyvin vapaalla kasvatuksella viime ajat. Se on saanut mennä ja possuilla miten tykkää, ainoa mihin olen joutunut puuttumaan (kerran) on vastaantulevalle rähinöinti ja välillä pitää muistuttaa että koiratkin pitäisi ohittaa ilman ääntä. Kerttu on perusarjessa niin helppo koira ettei tosikaan, ja nyt minä menen ja otan uuden pennun ja sitten meillä on taas arki sekaisin.

Kertun kanssa meidän talvikausi alkaa olla paketissa viimeisiä rally-tokotreenejä lukuunottamatta. Tokon viimeisellä kerralla tehtiin "ryhmätehtävää", eli kolme koiraa teki yhtä aikaa. Kertulle tuommonen olisi oikeastaan aika hyödyllistä, koska se noissa treeneissä aina tavallaan voittaa itsensä. Se on tosi epävarma kun rikotaan kaavoja, mutta sitten se taas on tosi onnellinen kun se selvisi siitä tehtävästä.

Loppuun tehtiin kiertonouto. Kerttu lähtee nykyään tosi hyvin kiertämään, mutta nyt sitten ei malttanutkaan kierron jälkeen pysähtyä. Hetkeksi pysähtyi, mutta lähti valumaan sitten vasemmalla ollutta kapulaa kohti. Käskin sen oikealle kapulalle, ja sinne se lähtikin tosi hyvin, mutta vähän ärsyttää tuo kun se bongaa jo valmiiksi sen kapulan minkä se aikoo hakea. Kerttu on sitä mieltä että kyllä hän osaa, ei häntä tarvii neuvoa.

Agilityn viimeisellä kerralla Kertulla oli sama asenne päällä. Kerttu osasi itse radan, ei sitä tarvinnut ohjata. Kertun rataan vaan kuului huomattavasti enemmän putkia mitä ratapiirrokseen, kun se sujahti aina putkeen kun vaan jossain sellaisen näki. Vauhtia oli taas hurjasti, mutta keskittymiskyky oli jäänyt kotiin.

Ensi viikko on treeneistä taukoa ja sitten alkaa kesäkausi. Ulkona vaan tulee koko ajan lisää lunta, joten saa nähdä että päästäänkö ulkokentille koko kesänä. Kertullehan on kesän lukukalenterissa rally-tokoa ja agilityä, kun tokoon ei saada EVL-ryhmää koska ei ole kouluttajia. Pentu puolestaan ei saa kesäksi ryhmäpaikkaa koska ei ole vielä rokotuksia, mutta eiköhän me saada opeteltua alkeet ihan keskenämmekin.2 kommenttia:

  1. Paljon tsemppiä uuden pennun kanssa! Mistä kennelistä puupi tulee? Pitänyt monesti laittaa viestiä ja kiitellä, kun aikanaan sain silloin Kerttuun tulla tutustumaan ja teidän treenejä kattella. Terveisin, Elise

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Titangukselta tuolta Viitasaaresta. Eipä kestä, ja kiva että löyty sullekin se oma aussie. :)

      Poista